Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 59-godišnjaka zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 293. stavak 1. i 2. uz primjenu članka 51. Kaznenog zakona, kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. stavak 1. podstavak 4. i stavak 2. KZ-a i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 287. KZ-a. (9. 5. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je sredinom 2008. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, kao direktor jednog trgovačkog društva; u nakani da drugom trgovačkom društvu kojem je on direktor pribavi imovinsku korist; neistinito rekao ovlaštenom predstavniku trećeg trgovačkog društva iz Zagreba kao dužniku njegovog prvog trgovačkog društva da je ovo društvo dužnik njegovom drugom trgovačkom društvu i da svoje dugovanje u iznosu do 467.932,18 kuna plati izravno njegovom drugom trgovačkom društvu.
Okrivljenika se tereti da je ovlaštenom predstavniku četvrtog trgovačkog društva, inače dužniku njegovog prvog trgovačkog društva, neistinito rekao da je prvo trgovačko društvo dužnik drugom trgovačkom društvu i da svoje dugovanje u iznosu od 38.845,10 kuna umjesto prvom trgovačkom društvu uplati izravno na poslovni račun drugog trgovačkog društva.
Ovlašteni predstavnici i trećeg i četvrtog trgovačkog društva su povjerovali okrivljeniku ne znajući da ovakvim preusmjeravanjem tražbina okrivljenik onemogućuje u postupku ovrhe naplatu tražbina Republike Hrvatske s osnove javnih davanja, i to prema petom društvu u iznosu od 276.203,30 kuna, a prema prvom trgovačkom društvu u iznosu od 535.085,99 kuna. Treće trgovačko društvo iz Zagreba i četvrto trgovačko društvo su navedene iznose uplatili izravno drugom trgovačkom društvu, čime je Republika Hrvatska oštećena za iznos od 506.777,28 kuna.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 1. siječnja 2009. do kraja veljače 2009. godine na području iste županije, kao direktor petog trgovačkog društva; u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi imovinsku korist; postupio protivno dužnosti iz članka 38. i članka 45. Zakona o porezu na dohodak i protivno dužnosti iz članka 4. Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja. Okrivljenika se tereti da je za desetoricu zaposlenika petog trgovačkog društva; koji su za cijelu poslovnu 2008. godinu obavljali radove po nalogu i za račun ovog trgovačkog društva, za njihov obavljeni rad, za račun i po nalogu njihovog poslodavca; ukupno im isplatio neto plaću u iznosu od 478.707,20 kuna. Okrivljenik nije na ovaj iznos, u ime petog trgovačkog društva, evidentirao, obračunao, prijavio i platio pripadajuće doprinose "iz i na" plaću u ukupnom iznosu od 282.163,88 kuna, kao i porez na dohodak u iznosu od 120.664,33 kune te prirez u ukupnom iznosu od 7.432,57 kuna.

Tereti ga se i da je od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2008. na području iste županije; kao direktor spomenutog petog trgovačkog društva koje je u navedenom razdoblju, u cilju ostvarivanja dobiti, obavljalo svoju registriranu djelatnost posebice djelatnost građenja; postupio protivno dužnosti iz članka 4. stavak 2. Zakona o računovodstvu s obzirom da nije ustrojio dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige za ovo trgovačko društvo.