Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjaka zbog razbojništva

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. Kaznenog zakona. (10. 4. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 19. studenog 2018. oko 19,30 sati na području Županije splitsko-dalmatinske u prostorima župnog ureda, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, ušao u prostore crkve, pričekao da završi misa i da svećenik ode te je, neposredno nakon toga, došao do vrata sakristije i pozvonio na zvono, pa ga je jedna osoba (1962.) pustila da uđe u prostor. U trenutku kada su žrtve (1962. i 1968.) brojale novac od milodara, okrivljenik je iz džepa jakne izvadio plastični pištolj koji je usmjerio prema žrtvi (1962.) tražeći novac. Kada je žrtva odbila dati novac, okrivljenik je prišao k stolu i uzeo novac u iznosu od 2.840,00 kuna te se udaljio u nepoznatom smjeru. Počinjenjem ovog kaznenog djela Splitsko-makarska nadbiskupija je oštećena za navedeni iznos. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku produlji istražni zatvor s obzirom da na strani okrivljenika egzistiraju osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.