Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana dvojica okrivljenika i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je dvojicu talijanskih državljana (1990. i 1953.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (11. 2. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 9. veljače 2020. u jutarnjim satima na području Županije splitsko–dalmatinske, zajednički i po prethodnom dogovoru, u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi, postupili suprotno odredbi članka 26. stavka 1. Zakona o nadzoru državne granice. Okrivljenici su se prethodno dogovorili da će za novčanu nagradu od 400,00 eura po osobi, koja im je trebala biti isplaćena po povratku u Republiku Italiju, preko teritorija Republike Hrvatske do granice s Republikom Slovenijom ilegalno prevesti strane državljane, na zasad neutvrđenoj lokaciji na području Županije splitsko–dalmatinske. 
Prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, u svoje vozilo marke Mercedes talijanskih registarskih oznaka primio državljane Iraka, dok je drugookrivljenik u svoje vozilo marke Renault Clio talijanskih registarskih oznaka primio državljane Afganistana i državljanina Iraka, koji su prethodno iz Republike Bosne i Hercegovine ušli u Republiku Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu. 
Prvookrivljenik i drugookrivljenik su, osnovano se sumnja, sa svojim vozilima krenuli prema autocesti A1, ali su ih u daljnjem ilegalnom prijevozu spriječili policijski službenici koji su oko 7,40 sati, nakon što su se prethodno okrivljenici oglušili na njihovo traženje da se zaustave, udarili u rampu i prošli pored naplatne kućice. Kada su se okrivljenici sa svojim vozilima uključili na autocestu A1, policijski službenici su uspjeli blokirati njihovo daljnje kretanje na autocesti u smjeru Zagreba.

Nakon ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je naprijed navedeni prijedlog za određivanje istražnog zatvora i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.