Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1987., 1987., 1987. i 1984.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona, a protiv prvookrivljenika i zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a. (13. 9. 2016.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su oko 20,30 sati 12. prosinca 2015. ispred jednog objekta svadbenog salona na području Splitsko-dalmatinske županije; znajući da se na parkiralištu nalazi veći broj uzvanika na svadbenom slavlju i da se u blizini nalaze pristupne ceste poslovne zone; pristali da ugroze tjelesni integritet građana na način da su iz automatske puške te pištolja nepoznate marke ispalili veći broj metaka rafalnom paljbom u zrak preko pristupnih cesta poslovne zone. 
Prvookrivljenik je poduzeo radnju pucanja iz automatske puške spuštajući cijev, nakon čega su ostali okrivljenici repetirali pušku u klečećem položaju i nezakočenu je okretali u smjeru prisutnih osoba, te je predavali jedan drugome.  Okrivljenici su  ispalili veći broj streljiva u zrak, i u smjeru preko pristupne ceste.
Prvookrivljenika se tereti da je 17. prosinca 2015. u obiteljskoj kući na području Splitsko-dalmatinske županije; protivno odredbi članka 6. i članka 7. Zakona o oružju; kod sebe držao automatsku pušku sa spremnikom iako je znao da se radi o oružju čije je posjedovanje građanima zabranjeno.