Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv 30-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. stavak 1. u svezi s člankom 34. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz članka 314. stavak 2. u svezi s člankom 34. stavak 1. KZ-a. (14. 5. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 1. svibnja 2018. oko dva sata u noći u Splitu, nakon što je prethodno pokušao počiniti kazneno djelo teške krađe, bježao pred dvojicom policijskih službenika (u civilnoj odjeći) koji su ga u jednom trenutku sustigli pa se sakrio između kontejnera za komunalni otpad i zida te se odbio predati istovremeno većim kuhinjskim nožem u ruci prijetio da će ih zaklati i ubiti. Po dolasku trećeg policijskog službenika (također u civilnoj odjeći) trojica su službenika krenula prema okrivljeniku s ciljem da ga svladaju i liše ga slobode pri čemu je okrivljenik usmjerio nož prema jednom od službenika govoreći mu da će ga ubiti te zamahnuo u cilju da ga usmrti. Taj je policijski službenik u izmicanju i u obrani od napada postavio ruku te mu je okrivljenik nožem nanio rasjekotine drugog i četvrtog prsta lijeve šake.
U nakani da onemogući dvojicu policijskih službenika u sprječavanju njegovog daljnjeg napada i savladavanja, osnovano se sumnja da je okrivljenik jednog od njih udario nogom u desno koljeno i ozlijedio na što je drugi službenik zaključio kako je ovakvim napadom i ozljeđivanjem policijskih službenika ugrožena njihova sigurnost, izvukao je službeni pištolj i ispalio u zrak jedan hitac upozorenja. Budući da okrivljenik ni nakon toga nije stao s napadom te je krenuo s uperenim nožem prema službeniku, policijski službenik je, s ciljem daljnjeg sprječavanja napada, ispalio još dva hica iz pištolja u predjelu okrivljenikovih nogu koji ga nisu pogodili. Nakon ponovnog okrivljenikova napada s nožem u ruci prema službeniku s riječima da je pandursko smeće i da će ga zaklati, policijski službenik je iz službenog pištolja ispalio još dva hica i okrivljeniku zadao prostrijelnu ranu koljena lijeve noge i prostrijelnu ranu potkoljenice lijeve noge. Neposredno nakon toga, policijski službenici su s ciljem savladavanja okrivljenika primijenili fizičku silu i oduzeli mu slobodu.

Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo je državno odvjetništvo predložilo da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor.