Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1973., 1990. i 1959.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. u svezi s stavkom 1. i u svezi s člankom 52. Kaznenog zakona. (14. 11. 2016.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. lipnja 2016. do 12. kolovoza 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske; protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga te zajednički i dogovorno radi daljnje prodaje droge heroin u cilju pribavljanja materijalne koristi; počinili navedeno kazneno djelo. Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su u dva navrata kupili od trećeokrivljenika količinu od po dva kilograma droge heroin po cijeni od 20.000,00 eura za kilogram droge. Kupoprodaju s trećeokrivljenikom dogovarao je prvookrivljenik dok je drugookrivljenik odlazio po drogu koju je preuzimao od trećeokrivljenika na području Republike Kosovo i prevozio u osobnom vozilu na područje Županije splitsko-dalmatinske.
Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su početkom lipnja 2016. godine kupili od trećeokrivljenika dva kilograma droge heroin za iznos od 40.000,00 eura koju je drugookrivljenik preuzeo od trećeokrivljenika između 6. i 8. lipnja 2016. na području Republike Kosovo te ju, skrivenu u osobnom vozilu marke Audi A6, prevezao preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Karasovići - Sutorina u Republiku Hrvatsku.
Okrivljenici su drogu heroin prodavali zainteresiranim kupcima na području Županije splitsko-dalmatinske pa je tako drugookrivljenik oko 10,50 sati 29. lipnja 2016. na parkiralištu jedne prodavaonice prodao prikrivenom istražitelju 13,05 grama droge heroin za iznos od 500,00 eura. 
Na opisani način su prvookrivljenik i drugookrivljenik početkom kolovoza 2016. godine kupili od trećeokrivljenika dva kilograma droge heroin za iznos od 40.000,00 eura koju je drugookrivljenik preuzeo od trećeokrivljenika između 10. i 12. kolovoza 2016. na području Republike Kosovo te ju, skrivenu u osobnom vozilu marke Audi A3, prevezao preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Nova Sela - Bijača u Republiku Hrvatsku.
Drugookrivljenika su 12. kolovoza 2016. zaustavili policijski službenici te je pretragom vozila marke Audi A3 u rezervoaru pronađeno šest PVC boca ispunjenih s ukupno 1.889,83 grama droge heroin.

U optužnici je predloženo da se produlji istražni zatvor protiv okrivljenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenici boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo. Protiv trećeokrivljenika predloženo je produljenje istražnog zatvora temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da je državljanin Republike Srbije koji povremeno boravi na području Republike Kosovo te postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogao pobjeći i tako izbjeći kazneni postupak.