Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana dvojica okrivljenika i određen istražni zatvor

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je dvojicu državljana Ruske Federacije (1977. i 1977.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe iz članka 229. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11. (15. 11. 2019.)

Rješenjem o provođenju istrage Općinskog državnog odvjetništva u Splitu postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 4. studenog 2019. oko 2,17 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, zajednički i dogovorno s još jednom nepoznatom osobom, u nakani neosnovanog pribavljanja nakita velike vrijednosti, uporabom odgovarajućeg daljinskog upravljača otvorili zaštitna metalna rolo vrata zlatarnice i s građevinskom alatom razbili staklo na ulaznim vratima. Osnovano se sumnja da su kroz nastali otvor ušli u zlatarnicu te s polica i iz prodajnog pulta uzeli veću količinu zlatnog nakita te ga spremili u prilagođene torbe i odnijeli sa sobom udaljivši se iz zlatarnice. Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenici su, osnovano se sumnja, vlasniku zlatarnice prouzrokovali štetu u iznosu od 1.600.000,00 kuna.
Nakon ispitivanja dvojice okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi pobjeći i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je ovaj prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.