Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog pokušaja iznude i teške tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1968. i 1971.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 4. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. KZ-a. (16. 10. 2017.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 6. prosinca 2016. oko 15,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani stjecanja velike imovinske koristi, prišli oštećeniku te je prvookrivljenik u prisutnosti drugookrivljenika, koji mu je pružio osjećaj sigurnosti i dodatno zastrašio oštećenika, kazao oštećeniku (1952.) da će ga ubiti i vući autom ukoliko ne potpiše ispravu kojom bi potvrdio da je prvookrivljenik u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu za stan koji se nalazi na području navedene županije.
Prvookrivljenik je znao da je do punog iznosa kupoprodajne cijene propustio oštećeniku platiti ukupno 97.000,00 eura i kada je oštećenik to odbio učiniti, okrivljenici su prema prethodnom dogovoru nasrnuli na njega kako bi ga prisilili da potpiše takvu ispravu i da ga uguraju u osobno vozilo prvookrivljenika. Kada oštećenika nisu uspjeli ugurati u to vozilo, prvookrivljenika se tereti da je, u nakani da ga teško povrijedi u prisutnosti drugookrivljenika, oštećenika udarao rukama i nogama po tijelu. Uslijed primljenih udaraca oštećenik je pao na tlo i zadobio teške tjelesne ozljede (krvni podljev mekog oglavka na zatiljku i krvarenje u tkivo moždanog mosta).