Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv 20-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina mlađeg punoljetnika (1997.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona. (17. 1. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 8. siječnja 2018. oko 9,15 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da mu oduzme život došao do oštećenika (1992.) te zatražio da pođe s njim do njegovog parkiranog vozila marke BMW. Kada je oštećenik to odbio, okrivljenik je iz pištolja nepoznate marke ispalio tri hica u njegovom pravcu i zadao mu prostrijelnu ranu u predjelu prednje strane natkoljenice lijeve noge i strijelnu ranu ispod koljena desne noge. Neposredno nakon toga, oštećenik je žurnom liječničkom intervencijom prevezen u bolnicu gdje je zadržan na liječenju.
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku). Istražni zatvor je određen i zbog postojanja osobitih okolnosti da će okrivljenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).