Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog računalne prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih izvida, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1994. i 1997.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela računalne prijevare iz članka 271. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi s člankom 52. KZ-a. (19. 3. 2018.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 3. srpnja 2017. do 31. srpnja 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske postupali zajednički i dogovorno s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi na način da su prilikom naplate računa u obrtu za ugostiteljstvo od stranih gostiju došli u posjed njihovih kreditnih kartica. Okrivljenike se tereti da su prepisali podatke s navedenih kartica nakon čega su putem svojih mobilnih telefona preko Interneta zadali više neovlaštenih transakcija na teret bankovnih računa vlasnika tih kartica.
Okrivljenici su unijeli računalne podatke u korist online virtualnih računa koje su prethodno na svoja imena i još jedno ime otvorili na mrežnim stranicama kladionice, nakon čega su izdavali naloge za prijenos novčanih sredstava i takvim postupanjem oštetili trgovačko društvo (kladionicu) za ukupni iznos od 26.282,85 kuna.