Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 37-godišnjaka zbog teške tjelesne ozljede, prijetnje i sprječavanja dokazivanja

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1983.) zbog počinjenja kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. Kaznenog zakona/11, prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ/11 i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 1. KZ/11. (19. 6. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 8. travnja 2020. u jednom gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji udario oštećenicu zatvorenom šakom u glavu, uslijed čega je ona zadobila teške tjelesne ozljede (oteklina brade, plitki razdor sluznice usne šupljine u području drugog donjeg sjekutića i očnjaka te prijelom donje čeljusti).
Tereti ga se i da je 20. svibnja 2020. u jednom gradu u istoj županiji dočekao oštećenicu ispred njezinog vozila, te znajući da ona treba biti ispitana u svojstvu žrtve u predmetu državnog odvjetništva koji se vodi protiv njega, te u cilju da je navede na davanje lažnog iskaza i oteža dokazivanje u tom postupku uputio joj riječi ozbiljne prijetnje tražeći pritom da svjedoči u njegovu korist. Potom je zajedno s njom krenuo vozilom prema Splitu gdje je oštećenica iskazujući iz straha pred državnim odvjetništvom u svojstvu žrtve navela, između ostalog, kako okrivljenik nije kršio mjere opreza u tom postupku pokušavajući umanjiti njegovu kaznenu odgovornost. Kad se oštećenica vratila u vozilo u kojem ju je čekao okrivljenik, tereti ga se da ju je upitao je li rekla sve onako kako joj je naredio, a potom je ponovio riječi prijetnje.
Okrivljenika se tereti da je 21. svibnja 2020. u jednom gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pokušavajući saznati jesu li mu ukinute mjere opreza, uhvatio oštećenicu jednom rukom za desnu nadlakticu, a potom drugom za čeljust i udario je glavom o zid, istovremeno joj zaprijetivši nanošenjem težih ozljeda od onih koje joj je zadao 8. travnja 2020., što je sve kod nje izazvalo osjećaj straha i bojazni za njezin život. 

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku).