Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika i pravne osobe zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1972. i 1969.) i pravne osobe zbog počinjenja kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4. u svezi s člankom 215. stavak 3. i 2. Kaznenog zakona. (19. 12. 2016.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 19. lipnja 2015. do 30. lipnja 2015. na području Županije splitsko-dalmatinske; kao odgovorne osobe trgovačkog društva odnosno prvookrivljenik kao ovlaštenik poslodavca za provedbu zaštite na radu IV. razine, a drugookrivljenik kao ovlaštenik poslodavca za provedbu zaštite na radu I. razine; postupili protivno odredbama Pravilnika o zaštiti na radu trgovačkog društva i Pravilnika o načinu i uvjetima za obavljanje sigurnosti tijeka željezničkog prometa.
Okrivljenike se tereti da su dopustili da se postupak manevriranja vagonima MDDIm obavlja bez izrađene tehnologije manevriranja za takvu vrstu vagona znajući da vagoni nemaju stube i rukohvat za manevarski rad. Bez manevarskog odreda od najmanje dva člana, okrivljenici su rasporedili radnika za samostalno obavljanje poslova rukovatelja manevre na vagonu MDDIm, iako su bili svjesni da taj radnik nije pravilno osposobljen za rad na siguran način.
Raspoređeni radnik je potpuno sam, 30. lipnja 2015. oko 7,40 sati na željezničkom kolodvoru na području Županije splitsko-dalmatinske, pristupio obavljanju poslova manevriranja na 5. kolosijeku odnosno mijenjao je smjer vožnje manevarskog sastava sastavljenog od manevarske lokomotive i dvopodnog auto-vagona MDDIm. Kada je manevarski sastav započeo manevriranje guranjem po 5. kolosijeku prelazeći preko skretnice broj 18., prolazeći kroz blagu krivinu u obliku slova S, prije izlaska u pravac na 4. kolosijeku gdje se zaustavio, došlo je do pada radnika na tlo pod vlak koji ga je pregazio. Radnik je zadobio višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja.