Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je dvojicu uhićenih punoljetnih hrvatskih državljana (1998. i 1998.) od kojih prvoosumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona, a drugoosumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona. (21. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 19. studenoga 2016. oko 20,45 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; tijekom prepirke i tjelesnog sukoba s punoljetnim oštećenikom (1998.), a u cilju da mu oduzme život; preklopnim ga nožem uboo u prsa zadavši mu ubodnu ranu prsišta s posljedičnim oštećenjem srca. Oštećenik je uslijed osobito teške tjelesne ozljede ubrzo preminuo. 
Ujedno, osnovano se sumnja da je drugooosumnjičenik 19. studenoga 2016. oko 21 sat na području Županije splitsko-dalmatinske, znajući da je prvoosumnjičenik prethodno istoga dana počinio kazneno djelo ubojstva ubodom nožem, nakon čega su zajedno pobjegli; zajednički i dogovorno s prvoosumnjičenikom, a u cilju da s noža ukloni tragove krvi; tekućinom oprao i maramicom obrisao spomenuti nož, a potom na traženje prvoosumnjičenika da mu pomogne te odnese i baci navedeni nož, bacio ga u grmlje. Navedeno je učinio u cilju da nož kao sredstvo kojim je počinjeno kazneno djelo ubojstva ne bude pronađen te kako bi na taj način spriječio otkrivanje prvoosumnjičenika kao počinitelja spomenutog kaznenog djela i njegovo uhićenje.

Nakon ispitivanja, zamjenik županijskog državnog odvjetnika je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a protiv prvoosumnjičenika i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prijedlog prihvatio te protiv obojice osumnjičenika odredio istražni zatvor.