Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 45-godišnjaka i trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1971.) i trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela povrede žiga u pokušaju iz članka 288. stavak 1. u svezi sa člankom 34. Kaznenog zakona. (22. 9. 2016.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao direktor trgovačkog društva 23. srpnja 2015. na području Županije splitsko-dalmatinske; s ciljem stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj i pribavljanja znatne imovinske koristi; preko graničnog prijelaza u transportnom kontejneru, protivno odredbi članka 7. stavak 2. točka 2. i 3. Zakona o žigu i bez odobrenja nositelja žiga, od trgovačkog društva iz Hong Konga unio ukupno 865 komada dasaka za plivanje raznih veličina s lažnim zaštitnom znakom nogometnog kluba Barcelona, nogometnog kluba Real Madrid, Barbie i Hot Wheels. Ovlašteni carinski službenici otkrili su okrivljenika na graničnom prijelazu i oduzeli navedenu robu prije njena stavljanja na tržište. Prodajom navedene robe okrivljenik je mogao ostvariti protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 92.682,04 kune.
Okrivljena pravna osoba odnosno trgovačko društvo u kojoj je okrivljenik direktor počinjenjem ovog kaznenog djela trebala je ostvariti navedenu protupravnu imovinsku korist u razlici cijena između uvezenih i izvornih proizvoda.