Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1992. i 1994.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona. (23. 3. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je 21. ožujka 2018. oko 23,50 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, drugookrivljenik upravljao osobnim vozilom marke Fiat Punto u kojem je kao suvozač bio prvookrivljenik, te nakon što su došli do osobnog vozila marke Nissan Primera kojim je upravljao oštećenik (1961.) u kojem je kao suvozač bio njegov sin (1992.), prvo se prvookrivljenik obratio neprimjerenim riječima zbog vožnje. Kad je oštećeni vozač izašao iz vozila u namjeri da razjasni nesporazum, pristupio je prvookrivljenik koji je nastavio s prijetnjama i vrijeđanjem držeći u ruci pištolj, na oštećenikovo pitanje što će mu pištolj, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, bez ikakvog upozorenja s ciljem da ga prestraši, ispalio dva hica pored njega. Obojica okrivljenika su potom izašla iz vozila svaki s pištoljem u ruci i fizički nasrnuli na oštećenika. Oštećenikov sin je pokušao obraniti svog oca i u međusobnom naguravanju okrivljenici su ih udarali pištoljima po glavi, a prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, u namjeri da mu oduzme život, ispalio dva hica u smjeru oštećenog vozača i tjelesno ga ozlijedio u predjelu natkoljenice i spolovila. Drugookrivljenik je, osnovano se sumnja, u namjeri da mu oduzme život, ispalio iz pištolja jedan hitac prema oštećenom sinu (1992.) i tjelesno ga ozlijedio u predjelu potkoljenice. Neposredno nakon toga, okrivljenici su pokušali pobjeći s mjesta događaja, ali su ih u tome spriječili pripadnici Jedinice interventne policije, Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji su ih uhitili, a obojici oštećenika je pružena hitna liječnička pomoć u bolnici gdje su zadržani na liječenju.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu je, nakon ispitivanja okrivljenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i zbog ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).