Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 40-godišnji osumnjičenik i određen istražni zatvor

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1980.) zbog postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kazneno djelo nasilja u obitelji iz članka 179.a Kaznenog zakona/11 i dva kaznena djela povrede djetetovih prava djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. KZ/11. (23. 4. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od 1. siječnja 2017. do 19. travnja 2020. u obiteljskom stanu na području jednog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, postupio protivno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno da je u nazočnosti svoje dvoje malodobne djece učestalo vrijeđao i ponižavao svoju suprugu te joj prijetio da će je ubiti. Osnovano se sumnja da je 19. travnja 2020. ponovio svoje prijetnje držeći nož u ruci što je kod nazočne malodobne kćeri stvorilo osjećaj straha, nakon čega je suprugu spriječio u bijegu iz stana te bio fizički nasilan. Osnovano se sumnja i da je 14. kolovoza 2019. prišao svojoj supruzi u nazočnosti malodobne djece te bio nasilan prema njoj udarivši je više puta rukama po glavi i nogama po leđima.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.