Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 22-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1996.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a. (23. 7. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici (1996. i 1995.) 20. srpnja 2018. oko 11,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi, dovezli se osobnim vozilom marke Alfa Romeo do jedne trgovine i maskirani ušli u nju te pištoljem zaprijetili zaposlenici (1980.) istovremeno tražeći od nje novac. Oštećenica im je u  strahu za vlastiti život predala novac u iznosu od dvije tisuće kuna čime je trgovačko društvo oštećeno za taj iznos.
Osnovano se sumnja da su se okrivljenici nakon razbojništva, upravljajući osobnim vozilom marke Alfa Romeo u cilju izbjegavanja uhićenja, oglušili o naredbe policijskih službenika i povećali brzinu kretanja vozila. Policijski službenici su pokušali blokiranjem prometnice zaustaviti navedeno vozilo, ali su okrivljenici nastavili vožnju u smjeru blokade svjesni da na taj način mogu ozlijediti policijske službenike, te se jedan od njih morao skloniti s ceste. Okrivljenici su pri bijegu prednjim dijelom vozila udarili u službeno policijsko vozilo marke Volkswagen u kojem je bio drugi policijski službenik i velikom brzinom nastavili vožnju prema Solinu, Kaštelima i Pirovcu, gdje je okrivljenik (1995.) napustio vozilo. Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske zaustavili su okrivljenikovo vozilo u 16,45 sati i uhitili okrivljenika (1996.)

Nakon ispitivanja uhićenog okrivljenika (1996.), Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika sukladno odredbama članka 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoji bojazan da bi okrivljenik (1996.) boravkom na slobodi mogao utjecati na supočinitelja (1995.) koji još nije ispitan. Postoji opravdana bojazan i da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji su dali u najam osobno vozilo marke Alfa Romeo. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio naprijed navedeni prijedlog za određivanje istražnog zatvora i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.
Okrivljenik (1995.) se nalazi u Zatvoru u Splitu temeljem rješenja o određivanju istražnog zatvora u kaznenom predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i naknadno će biti ispitan na okolnosti predmetnih kaznenih djela.