Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 54-godišnjak i određene mjere opreza

Zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1963.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona. (24. 5. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 54-godišnjak 22. svibnja 2017. oko 12,47 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, nazvao na službeni broj tvrtke revoltiran primljenom opomenom za parking i kada se javila zaposlenica tvrtke negodovao joj zbog slanja opomena. Osumnjičenik joj je u razgovoru naveo kako je on stopostotni ratni vojni invalid i upitao je znači li joj što njegovo ime i da je ubio više ljudi te kako je bolje da on ne dolazi u prostorije tvrtke tražeći pritom razgovor s nekim od muškaraca u tvrtki. Kad je direktor tvrtke (1978.) telefonom nazvao osumnjičenika, osnovano se sumnja da ga je odmah izvrijeđao i zaprijetio mu spominjući mu živote članova obitelji i njegov život. Osumnjičenik je tada dao mobilni telefon nepoznatom muškarcu koji je oštećeniku ukazao na osumnjičenikove riječi, što je sve kod oštećenika prouzrokovalo osjećaj straha i bojazni za vlastiti život i život članova njegove obitelji.
Nakon ispitivanja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da egzistiraju osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi osumnjičenik ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage je protiv osumnjičenika odredio mjere opreza zabrane približavanja oštećeniku na udaljenost od sto metara i zabrane uspostavljanja i održavanja bilo kakve veze s oštećenikom putem telefona ili mobilnog telefona.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu protiv ovog rješenja suca istrage.