Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 72-godišnjaka

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1946.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela bludne radnje iz članka 155. stavak 2. u svezi s člankom 154. stavak 1. točka 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz članka 158. stavak 2. i 6. Kaznenog zakona. (24. 5. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 21. travnja 2018. oko 19,00 sati u jednom mjestu na srednjedalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka te počinio spomenuto kazneno djelo te da je tijekom rujna 2017. godine također u mjestu na srednjedalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, na prevaru namamio žrtvu iako je bio svjestan da se radi o osobi mlađoj od 18 i starijoj od 15 godina života, i kao vjeroučitelj počinio spomenuto kazneno djelo.
Postoji osnovana sumnja i da je okrivljenik tijekom školske 2016./2017. godine u mjestu na srednjedalmatinskom otoku, za sada neutvrđeni broj puta, na štetu jedne učenice, svjestan da mu je ona podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona, počinio spomenuto drugo kazneno djelo.

Nakon ispitivanja okrivljenika, zamjenik državnog odvjetnika podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i svjedoke i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora s obrazloženjem da postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret i da su ostvareni zakonski razlozi za određivanjem istražnog zatvora, ali da se u  konkretnom slučaju ista svrha može ostvariti određivanjem mjera opreza protiv okrivljenika. Rješenjem suca istrage protiv okrivljenika su određene mjere opreza obveznog redovitog javljanja načelniku policijske postaje jednom tjedno, zabrane približavanja maloljetnoj žrtvi i zabrane uspostavljanja i održavanja izravne ili neizravne veze sa maloljetnom žrtvom (čl. 98. st. 2. t. 3., 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku).

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Splitu žalbu protiv navedenog rješenja.