Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 62-godišnjaka zbog protupravne gradnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona. (24. 8. 2018.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 1. lipnja 2018. do 10. srpnja 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske postupao kao investitor, protivno odredbama članka 106. Zakona o gradnji, izveo radove izgradnje nadstrešnice (terase-štekata) s trinaest komada betonskih temelja bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole. Okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako time postupa suprotno zakonskoj odredbi i da bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole ne može pristupiti građenju navedene građevine obzirom da se radi o zaštićenom obalnom području mora koji na temelju odredbe članka 45. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju od posebnog interesa za državu (područje Park-šume Marjan koje je proglašeno zonom zaštićenog dijela prirode kao park-šuma).
Nakon što je građevinski inspektor Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Uprave za inspekcijske poslove, Područnog ureda u Splitu, 29. lipnja 2018. zatvorio gradilište posebnom oznakom, okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako je time na gradilištu zabranjeno obavljanje građevinskih radova, no unatoč tome je ušao u gradilište i nastavio radove tako što je u potpunosti završio terasu-štekat (tlocrtne dimenzije 31,00x14,00 m s trinaest komada betonskih temelja (dimenzija 1,00x1,00x1,00 m).