Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 61-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pogodovanja vjerovnika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela pogodovanja vjerovnika iz članka 250. stavak 1. KZ-a. (26. 7. 2016.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od siječnja 2004. do 31. prosinca 2008. na području Županije splitsko-dalmatinske kao član uprave-direktor i osnivač društva; u nakani da si pribavi veliku nepripadnu imovinsku dobit; postupio protivno odredbi članka 252. stavak 1. Zakona o trgovačkim društvima, iako je bio dužan brinuti i skrbiti o interesima društva pažnjom dobrog gospodarstvenika znajući da utržak ostvaren u poslovanju društva treba polagati na žiro-račun, to nije radio u cijelosti. Okrivljenika se tereti da je bez ikakve pravne osnove, u više navrata ostvareni utržak u ukupnom iznosu od 1,458.516,61 kuna, neosnovano zadržao za sebe dok je u poslovnoj dokumentaciji zadržan iznos novčanih sredstava neosnovano prikazao kao uzete pozajmice te je za to sastavio i potpisao ugovore. Postupajući na opisani način, okrivljenika se tereti da si je na štetu društva pribavio nepripadnu imovinsku dobit u ukupnom iznosu od 1,458.516,61 kuna.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 15. travnja 2015. na području Županije splitsko-dalmatinske kao član uprave-direktor i osnivač društva; iako svjestan da je žiro-račun društva u neprekidnoj blokadi od 6. srpnja 2010. i upoznat s činjenicom da prioritet naplate imaju vjerovnici po redu prvenstva prema očevidniku o redoslijedu plaćanja FINA-e; obavio plaćanje kompenzacijom. Okrivljenika se tereti da je zaključio spornu kompenzaciju između svog društva i društva u vlasništvu svog sina u vrijeme kada je društvo okrivljenika bilo u neprekidnoj blokadi znajući da prioritet naplate imaju vjerovnici s ukupnim potraživanjima od 2,579.936,74 kune. Provedenim financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem utvrđeno je da ova kompenzacija nije bila knjigovodstveno valjana s obzirom da međusobna potraživanja nisu bila dospjela, kao i račun koji je dospijevao na naplatu 30. travnja 2015. Postupajući na opisani način, okrivljenika se tereti da je pogodovao društvu svog sina u naplati iznosa od 189.500,00 kuna, na štetu ostalih vjerovnika.