Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 33-godišnjaka zbog obijesne vožnje u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1986.) zbog počinjenja kaznenog djela obijesne vožnje u cestovnom prometu iz čl. 226. Kaznenog zakona. (26. 11. 2019.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 8. studenog 2018. od 13.20 do 13.30 pod utjecajem amfetamina i tetrahidrokanabinola (zbog toga su mu bile smanjene vozačke sposobnosti) upravljao osobnim automobilom marke Audi A4 splitskih registarskih oznaka kolnicima državne i županijske te lokalnih cesta na području Županije splitsko-dalmatinske pa je namjerno i iz drskosti prekršio veći broj odredaba Zakona o sigurnosti prometa na cestama pristajući da time ugrozi živote ljudi.
Okrivljenika se tereti da se oglušio na zvučnu i svjetlosnu signalizaciju kojom su policijski službenici iz službenog vozila tzv. presretača pokušali zaustaviti njegovo vozilo te da je ubrzao vožnju i vozilom prešao na suprotnu kolničku traku ugrozivši vozača automobila marke Renault Twingo koji se kretao tom trakom. Tereti ga se da je potom, na dijelu ceste gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 50 km/h kao i u području gdje je prometnim znakom bio upozoren na blizinu škole, upravljao vozilom brzinom u rasponu od 121 do 161 km/h, te da je nastavljajući vožnju upravljao vozilom do 163 km/h na dijelu ceste gdje je brzina prometnim znakom bila ograničena na 60 km/h, kao i brzinom do 153 km/h u zoni u kojoj je brzina prometnim znakom također bila ograničena na 60 km/h.
Optužnicom ga se tereti i da je vozilom ponovno prešao u suprotnu kolničku traku i time neposredno ugrozio vozača koji je upravljao osobnim automobilom marke Mercedes i koji je radi izbjegavanja sudara skrenuo s kolnika na zemljanu površinu. Tereti ga se da je naposljetku izazvao prometnu nesreću udarivši u zaustavljeno vozilo marke Renult Kangoo u kojem je bila vozačica.