Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv 51-godišnjaka i pravne osobe zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je 28. srpnja istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1960.) i pravne osobe iz Splita zbog osnovane sumnje da bi počinili dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. al. 4., a u odnosu na pravnu osobu i u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (29. 7. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je 51-godišnjak od 20. srpnja 2006. do 31. prosinca 2006. u Splitu, kao direktor Glavne podružnice trgovačkog društva iz Splita, temeljem primljenih ulaznih računa raznih dobavljača iskazao troškove s osnova prehrane i smještaja radnika u ukupnom iznosu od oko 4.928.000,00 kuna, a ti radnici nisu bili zaposlenici tog trgovačkog društva već trgovačkog društva iz inozemstva te je za navedeni iznos teretio rashode Glavne podružnice i tako neosnovano umanjio osnovicu poreza na dobit. Temeljem istih računa koristio je i pretporez i time manje obračunao i platio porez na dodanu vrijednost čime je oštetio državni proračun za oko 1.704.700,00 kuna i u istom iznosu pribavio korist Glavnoj podružnici trgovačkog društva.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je u istom razdoblju, s osnova drugog pravnog posla, temeljem prijavljenih ulaznih računa raznih dobavljača iskazao troškove prehrane i smještaja radnika u ukupnom iznosu od oko 6.465.000,00 kuna koji nisu bili zaposlenici tog trgovačkog društva već inozemnog društva i za navedeni iznos teretio rashode Glavne podružnice trgovačkog društva te tako neosnovano umanjio osnovicu poreza na dobit i manje obračunao i platio poreza na dobit te iz istog osnova neosnovano koristio pretporez. Na navedeni načinje  oštetio državni proračun za oko 2.282.200,00 kuna, a u istom iznosu pribavio korist trgovačkom društvu čiji je direktor.