Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije i Republike Hrvatske (1964.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (1. 12. 2016.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 25./26. studenog 1992. u privremeno okupiranom mjestu Smilčić (Općina Benkovac) kao pripadnik pričuvnog sastava milicije Republike Srpske Krajine i 92. motorizirane brigade Benkovac postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba. Tereti ga se da je zajedno s dvojicom pripadnika pričuvnog sastava milicije, naoružan, oko ponoći ušao u kuću oštećenika (1931.) s nakanom da ga prisilno odvede u prostorije stanice milicije, no kad je oštećenik uspio pobjeći snažno je uhvatio i gurnuo njegovu suprugu (1937.) te ju natjerao da hoda ispred njega. Cijelim putem do stanice milicije okrivljenik je oštećenicu psovao pogrdnim riječima, nazivao je ustašom koja je rodila ustašu i nakon toga je zatvorio u kući gdje je bila smještena stanica milicije. Po povratku oštećenice njenoj kući, okrivljenika se tereti da je uhvatio njenog supruga i dok ga je oštećenica molila da ga pusti, udario ju je puškom u rebra zbog čega je pala na pod. Neposredno nakon toga, okrivljenika se tereti da je vukao oštećenika prema stanici milicije udarajući ga nogama po cijelom tijelu te ga ubacio u podrum kuće gdje ga je nastavio udarati. Nakon izlaska iz podruma okrivljenik je zatražio od jednog pripadnika pričuvnog sastava milicije da ubije oštećenika jer je ustaša, a kada je ovaj to odbio učiniti, okrivljenik je oštećenika oborio na pod i nastavio ga udarati nogama po cijelom tijelu uslijed čega je zadobio tjelesnu ozljedu (prijelom desetog desnog rebra). Zbog straha za vlastite živote, oštećenici su pobjegli u mjesto Podlug kod mirovnih snaga UNPROFOR-a i 2. prosinca 1992. su prevezeni u Zadar.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da i dalje egzistiraju osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik boravkom na slobodi pobjeći odnosno izbjeći daljnje vođenje kaznenog postupka.