Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 19-godišnjaka zbog razbojništva i pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (2001.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. i kaznenog djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavak 2. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (2. 3. 2020.)
Okrivljenog mlađeg punoljetnika tereti se da je 3. siječnja 2020. oko 17,00 sati, u nakani da si neosnovano pribavi novac, maskiran maramom zavezanom preko lica i s kapom na glavi, ušao u jednu prodavaonicu u vlasništvu trgovačkog društva na području Županije splitsko-dalmatinske. Okrivljenik je, tereti ga se, držeći u ispruženoj ruci nož, prišao zaposlenici (1975.) i zaprijetio joj, a kad se ona u strahu odmakla od blagajne, iz nje je uzeo novac u iznosu od  2.799,81, kuna oštetivši trgovačko društvo za navedeni iznos.
Optužnicom mu se stavlja na teret da je 3. siječnja 2020. oko 15,50 sati, u nakani da si neosnovano pribavi novac, maskiran s kapom s prorezima za oči ušao u prodavaonicu u vlasništvu drugog trgovačkog društva na području iste županije. Tereti ga se da je držeći nož u ispruženoj ruci prišao zaposlenici (1981.) i zaprijetio joj tražeći novac, no kad ona to nije htjela učiniti, okrivljenik je sam pokušao otvoriti zaključanu blagajnu, i s obzirom da u tome nije uspio, udaljio se s mjesta događaja bez da je išta otuđio.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja opravdane bojazni da će boravkom na slobodi počiniti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).