Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 35-godišnjaka zbog krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 30. rujna, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. i 1. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 281. stavak 1. KZ/11. (2. 10. 2020.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 26. siječnja 2013. podnio zahtjev za upis u imenik profesije nadležne komore, pri čemu je, uz ostalu dokumentaciju, priložio prethodno pribavljeno uvjerenje nadležnog općinskog suda iz kojeg proizlazi da se pred Županijskim sudom i Općinskim sudom u Splitu protiv njega ne vodi istražni postupak niti je podignuta optužnica koje bi postala pravomoćna, a svjestan da je riječ o neistinitoj ispravi.
Optužnicom mu se stavlja na teret kako je prethodno bio upisan u imenik vježbenika u toj komori pod drugim imenom, nakon čega je podneskom od 7. srpnja 2011. izvijestio komoru kako je rješenjem nadležnog ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 25. svibnja 2010., svoje dotadašnje ime promijenio u novo ime, iako znajući da je protiv njega vođen kazneni postupak pred Općinskim sudom u Splitu i to pod starim imenom zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz članka 272. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona/98 na temelju podignute optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Uvidom u podatke registra utvrđeno je kako je njegovo dotadašnje ime vrijedilo od 26. veljače 1985. do 2. srpnja 2010., pa je komora na temelju takvog neistinitog uvjerenja 20. ožujka 2013. donijela rješenje kojim se okrivljenik kao odvjetnički vježbenik briše s 19. ožujka 2013. iz imenika vježbenika u toj komori te upisuje s 20. ožujka 2013. u imenik nadležne komore sa sjedištem ureda u Splitu radi upisa u imenik te profesije, što je osnažila i svojim službenim pečatom.