Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet optužni prijedlog zbog protupravne gradnje te oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv odgovorne osobe B. T. (1956.) i trgovačkog društva iz Hvara zbog počinjenja kaznenih djela protupravne gradnje iz čl. 252. a st. 2. u svezi st. 1. KZ-a i kaznenog djela oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra iz čl. 325. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a i u svezi s čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (3. 5. 2011.)
Okrivljenog B. T. se tereti da je tijekom svibnja i lipnja 2010. godine na otoku Hvaru, kao direktor okrivljenog trgovačkog društva koje je investitor rekonstrukcije na utvrdi  Veneranda s crkvom Sv. Venerande (spomenik kulture i upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske), znajući da se radi o zaštićenom kulturnom dobru izvodio radove rekonstrukcije protivno odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izgradivši više metalnih konstrukcija od cjevastih profila i čeličnih nosača nepravilnog tlocrtnog oblika, zidove od čelične mreže ispunjene kamenom te daščanu podlogu. Navedeno je izveo bez potrebnih posebnih uvjeta zaštite kulturnog dobra i prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela te bez potvrđenog glavnog projekta. Tereti ga se da je izvedenim radovima znatno narušio identitet i izvorno stanje kulturnog dobra te znatno umanjio njegovu kulturno-povijesnu vrijednost pri čemu je pričinjena materijalna šteta u iznosu koji znatno prelazi 30.000,00 kuna. Okrivljeno trgovačko društvo tereti se za postupanje protivno odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.