Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 22-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1994.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. (3. 10. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom rujna 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske županije; protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga u cilju kupovine, spremanja i daljnje prodaje droge amfetamin koja se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka; radi stjecanja ne pripadajuće materijalne dobiti od za sada nepoznatih osoba u Saveznoj Republici Njemačkoj putem internetske stranice nepoznatog imena kupio najmanje 116,00 grama droge amfetamin (speed). Dogovoreno je da se navedena droga dostavi na područje Županije splitsko-dalmatinske poštom na osobno ime, nakon čega su 30. rujna 2016. oko 12,30 sati, nakon preuzimanja pošiljke s drogom, policijski službenici zaustavili okrivljenika s paketom i sadržajem (116,00 grama droge amfetamin, jedna PVC vrećica s drogom marihuana mase 1,20 grama). Neposredno prije početka pretrage doma i drugih prostorija okrivljenik je policijskim službenicima dragovoljno predao pet PVC vrećica sa sadržajem droge marihuana (mase 36,60 grama), četiri PVC vrećice sa sadržajem droge hašiš (mase 13,40 grama) i prozirnu PVC vrećicu sa sadržajem droge amfetamin (speed, mase 10,40 grama).

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik puštanjem na slobodu mogao ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu rješenjem je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i temeljem odredbe čl. 98. st. 2. toč. 3. ZKP-a protiv okrivljenika odredio mjeru opreza obveznog redovitog javljanja dežurnom službeniku nadležne policijske postaje.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu će protiv tog rješenja podnijeti žalbu u zakonskom roku.