Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 45-godišnjakinje

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatsku državljanku (1973.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom iz članka 192. stavak 3. u svezi s člankom 191. stavak 2. Kaznenog zakona/97 i kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od petnaest godina iz članka 159. KZ/11. (4. 2. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica u ljetnom razdoblju tijekom 2007. i 2008. godine u stanu na području Županije splitsko-dalmatinske izvršila sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju zlouporabom položaja djeteta na štetu djeteta koje joj je bilo povjereno na odgoj. Osnovano se sumnja i da je u ljetnom razdoblju tijekom 2017. i 2018. godine u stanu na području iste županije, u više navrata tražila od djeteta da s njom ima spolne odnose, na što je dijete u strahu od fizičkog kažnjavanja i tjeranja iz kuće pristajalo. Postupajući na opisani način, okrivljenica je, osnovano se sumnja, ugrozila pravilan psihofizički razvoj djeteta.  
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja okrivljenice, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenice zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi okrivljenica boravkom na slobodi mogla utjecati na dijete prije davanja iskaza i time ometati kazneni postupak, kao i okolnosti koji opravdavaju bojazan da bi okrivljenica za slučaj da se nađe na slobodi mogla ponoviti istovrsna ili slična kaznena djela (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu rješenjem je odbio naprijed navedeni prijedlog te će državno odvjetništvo u zakonskom roku podnijeti žalbu.