Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjakinje zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 4. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a u svezi s člankom 51. KZ-a. (4. 4. 2019.)

Okrivljenici se stavlja na teret da je 23. listopada 2018. oko 21,20 sati na području Županije splitsko-dalmatinske upravljala osobnim vozilom marke Audi A3 krećući se sjevernom kolničkom, a srednjom prometnom trakom ceste, od smjera istoka u smjeru zapada, za vrijeme dok joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije, te da je postupila protivno odredbama članka 59. stavak 1. točka 1., članka 133. stavak 1. i članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Okrivljenicu se tereti da, vozeći pod utjecajem alkohola s količinom od najmanje 1,01 g/kg alkohola u krvi, uslijed čega su njene vozačke sposobnosti bile smanjene, dolaskom do raskrižja nije zaustavila vozilo ispred pješačkog prijelaza i propustila pješake, već je ušla u raskrižje zadržavajući smjer kretanja brzinom od oko 70 km/h, iako je za njen smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo na semaforu, svjesna da takvom vožnjom može izazvati prometnu nesreću. Uslijed ovakve vožnje okrivljenica je, tereti ju se, na istočnom dijelu raskrižja na pješačkom prijelazu prednjom desnom bočnom stranom vozila udarila pješakinju (1999.) koja je preko obilježenog pješačkog prijelaza, za vrijeme dok je za pješake za njen smjer kretanja bilo uključeno zeleno svjetlo na semaforu, prelazila sjevernu kolničku traku. Pješakinja je pri udaru odbačena u smjeru zapada izvan sjevernog ruba kolnika na travnatu površinu, zadobivši višestruke ozljede (oguljotine kože prednjeg dijela lijeve nadlaktice iznad ručnog zgloba, krvni podljev vanjske strane lijevog stopala, otvoreni prijelom lijeve potkoljenice na 18 cm od tla, otvoreni prijelom lijeve natkoljenice, oguljotina kože lijeve prepone, oguljotine kože donjeg dijela desne natkoljenice i gornjeg dijela desne potkoljenice, velika rana razderotina desne strane trbuha s ozljedama unutarnjih organa, krvni podljev mekog oglavka čeono s krvarenjem u meke moždanice i sadržajem krvi u moždanim komorama) koje predstavljaju osobito tešku tjelesnu ozljedu uslijed koje je preminula na mjestu nesreće. 
Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret i da u isto vrijeme, neposredno nakon prometne nesreće koju je sama prouzročila na prethodno opisan način, znajući da je osobnim vozilom udarila pješakinju i odbacila je na travnatu površinu izvan sjevernog ruba kolnika kojim se kretala i svjesna da je ona u životnoj opasnosti, nije joj pružila pomoć iako je to mogla učiniti bez veće opasnosti za sebe i druge. 

U optužnici se predlaže da se protiv okrivljenice produlji istražni zatvor u kojem se nalazi od 24. listopada 2018. zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. u svezi s člankom 131. Zakona o kaznenom postupku).