Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 26-godišnjeg okrivljenika zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona. (4. 5. 2021.)

Okrivljenog 26-godišnjaka tereti se da je 7. ožujka 2021. oko 11,00 sati u Podstrani u stanu oštećenika (1970.), u nakani da se neosnovano materijalno okoristi, izvadio nož i prislonio ga na oštećenikov gležanj tražeći novac. Kada je 51-godišnjak rekao da nema novac i da je bolestan te zbog toga na bolovanju, okrivljenik je zatražio da nazove nekoga i posudi novac što je 51-godišnjak odbio i pokušao doći do vrata i pobjeći, no okrivljenik ga je spriječio stojeći ispred vrata i prijeteći mu. Okrivljenika se tereti da je uz prijetnju nožem iz ruku 51-godišnjaka istrgnuo crnu majicu dugih rukava s kapuljačom i obukao ju, te uzeo crne muške sunčane naočale nepoznate marke i više bočica dodatka za onkološke bolesnike koje je neosnovano zadržao za sebe. Prije izlaska iz stana okrivljenik je, tereti ga se, zaprijetio oštećeniku ako ga prijavi policiji, kao i da je 15. ožujka 2021. oko 13,00 sati ponovno došao do oštećenikova stana i pokucao na vrata ali je 51-godišnjak rekao da će pozvati policiju pa se okrivljenik udaljio. Počinjenjem ovog kaznenog djela oštećeniku je pričinjena šteta u iznosu od oko 500,00 kuna. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).