Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 24-godišnjaka zbog teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog počinjenja kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 2. i 4. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 2. i 4. u svezi s člankom 34. KZ-a/11. (5. 6. 2019.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 24. siječnja 2019. od 18,20 do 18,35 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani da usmrti supružnike i nakon toga za sebe zadrži njihove vrijedne stvari; ušao u njihov stan svjestan da mu supružnici zbog starije životne dobi ne mogu pružiti ozbiljan otpor. Okrivljenik je više puta čekićem i batom za meso udario u glavu i po rukama oštećenicu (1932.) i nakon toga više puta čekićem udario po glavi i rukama i jednom uboo nožem u lijevu stranu trbuha oštećenika (1927.) koji je od zadobivenih ozljeda odmah preminuo (mnogostruke gnječne rane glave, razderno gnječne rane glave i desne šake, krvni podljev kože glave, desnog lakta i desne šake, ubodna rana trbuha s oštećenjem tankog crijeva i gušterače i krvarenje u trbušnu šupljinu), dok je njegova supruga zadobila teške i po život opasne ozljede (krvni podljevi oba oka, krvni podljevi lica i glave, prijelom lijeve gornje čeljusti bez pomaka, rane razderotine glave, nagnječenje mozga, prijelom pete kosti zapešća desne ruke, krvni podljev obje šake, višestruke rane razderotine desne i lijeve šake, i djelomično otkinuće daljnjeg članka trećeg prsta lijeve ruke). Okrivljenika se tereti da je neposredno nakon toga uzeo iz stana jedan ručni sat, malu količinu nakita zlatne boje i metalnog novca, čokolade, upaljače i spajalice. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od počinjenja novih kaznenih djela, kao i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku).