Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica zbog zlouporabe položaja i ovlasti te povrede obveze vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i zbog kaznenog djela povrede obveze vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. Kaznenog zakona. (5. 7. 2018.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 29. listopada 2010. do 3. rujna 2014. na području Županije splitsko–dalmatinske kao predsjednik jedne udruge koja je korisnik proračunskih sredstava grada na temelju članka 29. Statuta iz 2005. i članka 27. Statuta iz 2013. ovlašten zastupati udrugu te odgovaran za sve poslove udruge, ujedno i kao predsjednik jednog sindikata na čijem su se računu kod jedne banke nalazila sredstva udruge, ovlašten raspolagati tim sredstvima i na temelju članka 24. Statuta sindikata odgovaran za poslovanje sindikata, ujedno i na temelju članka 95. stavak 1. točka d) Zakona o proračunu odgovaran za zakonitost, svrhovitost, učinkovitost i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima.
Okrivljenik je u nakani da se na štetu udruge neosnovano okoristi u velikom iznosu, s bankovnog računa sindikata i iz blagajne udruge uzeo, i za sebe zadržao, točno neutvrđeni iznos gotovog novca, ali veći od 60.000,00 kuna. Ovakvo postupanje okrivljenik je prikrio u knjigovodstvu nalozima računovođi da se evidentiraju računi dobavljača koji se ne odnose na usluge i robe isporučene udruzi te je oštetio udrugu za taj iznos.
Okrivljeniku se stavlja na teret i da je od 2012. do 2014. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, kao predsjednik spomenutog sindikata te županije, koji prema odredbama članka 24. Statuta od 13. ožujka 2013. zastupa društvo i upravlja njegovom imovinom, postupio suprotno odredbama članka 35. Zakona o udrugama i članka 5. Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija. Tereti ga se da nije vodio dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige čime je otežao preglednost poslovanja sindikata u odnosu na utrošak novčanog iznosa od 497.110,60 kuna, koji je na račun sindikata uplatila nadređena zajednica u svrhu podmirenja troškova udruge.