Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i neisplate plaća

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine  (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. u svezi stavaka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela neisplate plaća iz članka 132. stavak 1. KZ-a. (6. 9. 2019.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 20. siječnja 2015. do 20. listopada 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao suosnivač i stvarni član uprave trgovačkog društva, u nakani da se na štetu tog društva neosnovano okoristi u velikom iznosu, postupio suprotno odredbama članka 252. i članka 10. stavak 4. Zakona o trgovačkim društvima prema kojima je bio dužan skrbiti o interesima trgovačkog društva pažnjom dobrog gospodarstvenika i nije smio postupati s imovinom društva kao da je njegova vlastita. Okrivljenik je, tereti ga se, iz društva uzeo 553.194,00 kuna neistinito prikazujući u knjigovodstvu društva kako je taj novac uzet na ime pozajmice iako je unaprijed odlučio novac zadržati za sebe i pozajmice ne vratiti.
Tereti ga se i da od 15. travnja 2016. do 30. rujna 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao suosnivač i stvarni član uprave trgovačkog društva, zaposleniku ovog trgovačkog društva zaposlenom na radnom mjestu prodavača nije isplatio plaču u neto iznosu od 14.959,36 kuna i oštetio ga za navedeni iznos.