Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 32-godišnjaka zbog prisile prema službenoj osobi

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavka 2. u svezi stavka 1. i članka 52. Kaznenog zakona/11. (8. 6. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 4. svibnja 2020. na području grada Splita, upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen Passat splitske registarske oznake, a nakon što mu je na kolniku Ulice Hrvatske mornarice policijski službenik svjetlosnim signalima na policijskom obilježenom vozilu izdao naredbu da zaustavi vozilo jer je zatečen u činjenju prometnog prekršaja te su za njim bile raspisane dvije potrage s mjerom uhićenja, bježao vozilom policijskim službenicima koji su ga, postupajući po zakonskim odredbama, pokušavali zaustaviti policijskim obilježenim vozilima i motociklima s upaljenim svjetlosnim i zvučnim signalima te ga potom uhititi.
Tereti ga se da je, s ciljem onemogućavanja policijskih službenika u obavljanju navedenih službenih radnji na kolniku Ulice Antuna Mihanovića kod kućnog broja 17 prednjim dijelom vozila VW Passat udario u zaustavljeno policijsko obilježeno vozilo marke Ford Focus kojim su mu policijski službenici prepriječili put, pri čemu je jedan od policijskih službenika zadobio tjelesnu ozljedu, a vozilo je oštećeno.
Iako je okrivljenik vidio da se iza njegovog vozila zaustavio policijski obilježeni motocikl marke BMW i policijski službenik na njemu, onemogućavajući mu bijeg vožnjom u natrag, tereti ga se da je uz naglo ubrzanje krenuo vozilom u natrag i oborio policijski motocikl pri čemu je policijski službenik pao zajedno s motociklom na kolnik zadobivši pritom tjelesne ozljede, a motocikl je oštećen.
Tereti ga se da je potom krenuo vozilom naprijed desnom prometnom trakom Mihanovićeve ulice iako je u njoj bio policijski službenik koji se uspio izmaknuti i tako izbjeći udar vozila. Unatoč svjetlosnim i zvučnim naredbama za zaustavljanje s više službenih policijskih vozila i motocikala okrivljenik je, tereti ga se, nastavio bježati preko cijelog grada Splita sve do raskrižja Vukovarske ulice s Lovrinačkom ulicom gdje se morao zaustaviti jer je naišao na kolonu zaustavljenih vozila i parkirano policijsko obilježeno vozilo koje je prepriječilo kolnik radi onemogućavanja njegovog daljnjeg bijega.
Iza njega se zaustavio drugi policijski motocikl marke BMW kojim je upravljao policijski službenik, pa je okrivljenik, s ciljem onemogućavanja policijskih službenika u obavljanju službene radnje njegovog uhićenja, uz naglo ubrzanje krenuo vozilom u natrag i oborio policijski motocikl te je policijski službenik pao zajedno s motociklom na kolnik zadobivši pritom tjelesne ozljede.
Okrivljenika se tereti da se vozilom popeo na nogostup Vukovarske ulice nakon čega je s vozila Passat otpao stražnji lijevi kotač te je zbog nemogućnosti daljnje vožnje izašao iz vozila i nastavio bijeg trčeći preko obližnjih polja i dvorišta gdje ga je sustignuo policijski službenik Interventne jedinice policije.

U optužnici je predloženo da se protiv njega produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku).