Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika zbog kaznenih djela prostitucije

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Splitu podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana (1981., 1983. i 1976.) zbog počinjenja kaznenih djela prostitucije iz članka 157. stavak 1. u svezi s člankom 51. Kaznenog zakona. (8. 11. 2018.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 2016. do 31. siječnja 2018., zajednički i dogovorno u cilju ostvarivanja dobiti, obmanjujući o uvjetima rada, upućivali ženske osobe na pružanje ilegalnih spolnih usluga u hotelima i apartmanima na području Savezne Republike Njemačke zbog čega su organizirali prevoženje iz Republike Hrvatske u Saveznu Republiku Njemačku dajući im lažne informacije o uvjetima pod kojima su trebale pružati spolne usluge, kao i o podjeli novčane dobiti. Po njihovom dolasku u Saveznu Republiku Njemačku nametnuli su svoje uvjete rada i seksualno i financijski ih iskorištavali, na način da su okrivljenici kreirali oglase na neutvrđenim internetskim stranicama navodeći kontakt na koji su se oni sami javljali i dogovarali sa zainteresiranim klijentima o vremenu, mjestu i cijeni pružanja spolnih usluga, prema čijim uputama je žrtva od klijenata naplaćivala dogovorene novčane iznose. Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenike se tereti da su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.960,00 eura (u protuvrijednosti u kunama) koju su međusobno podijelili u neutvrđenom omjeru, kao i protupravnu imovinsku korist u neutvrđenom iznosu koju su međusobno podijelili. 
Drugookrivljeniku i trećeokrivljenici stavlja se na teret da su od listopada 2015. do svibnja 2017. zajednički i dogovorno u cilju ostvarivanja dobiti, obmanjujući o uvjetima rada upućivali ženske osobe na pružanje ilegalnih spolnih usluga u hotelima i apartmanima na području Savezne Republike Njemačke zbog čega su organizirali prevoženje iz Republike Hrvatske u Saveznu Republiku Njemačku dajući im lažne informacije o uvjetima pod kojima su trebale pružati spolne usluge, kao i o podjeli novčane dobiti. Po njihovom dolasku u Saveznu Republiku Njemačku nametnuli su svoje uvjete rada i seksualno i financijski ih iskorištavali, na način da su drugookrivljenik i trećeokrivljenica kreirali oglase na neutvrđenim internetskim stranicama navodeći kontakt na koji su se oni sami javljali i dogovarali sa zainteresiranim klijentima vrijeme, mjesto i cijenu pružanja spolnih usluga, prema čijim uputama je žrtva od klijenata naplaćivala dogovorene novčane iznose. Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenike se tereti da su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 6.000,00 eura (u protuvrijednosti u kunama) koju su međusobno podijelili u neutvrđenom omjeru, kao i protupravnu imovinsku korist u neutvrđenom iznosu koju su međusobno podijelili. 
Prvookrivljenika se optužnicom tereti da je tijekom prosinca 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske, u cilju ostvarivanja dobiti, stupio u kontakt sa ženskom osobom i ponudio posao u njegovoj organizaciji u vidu pružanja seksualnih usluga za novčanu protunaknadu na području Savezne Republike Njemačke. Cijena seksualne usluge iznosila bi 100,00 eura po klijentu, a prvookrivljenik bi od te zarade uzimao 20 posto na ime pružanja zaštite i organizacije. Kad je okrivljenik od nje zatražio njene fotografije za izradu profila za njezino oglašavanje, ona je odbila tu ponudu.