Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 27-godišnjaka, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je, uz sudjelovanje policijskih službenika Policijske postaje Sinj i stalnog sudskog vještaka za cestovni promet i motorna vozila, provela očevid na mjestu prometne nesreće koja se dogodila 8. prosinca 2018. oko 1,43 sati u mjestu Košute, na kolniku Državne ceste broj 60. (10. 12. 2018.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1991.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. u svezi stavka 4. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 8. prosinca 2018. oko 1,43 sati bez važeće vozačke dozvole upravljao osobnim vozilom marke VW Golf sjevernim prometnim trakom kolnika Državne ceste broj 60 u mjestu Košute, i to iz smjera juga u smjeru sjevera, postupajući istovremeno protivno odredbama članka 51. stavak 1., članka 196. stavak 1. i članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Osnovano se sumnja da je okrivljenik upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,49 g/kg) zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile smanjene i pristao je da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu. Ujedno, osnovano se sumnja i da je vozio neprilagođenom brzinom zbog čega je prilikom izlaska iz lijevog zavoja izgubio kontrolu nad vozilom te je vozilom prešao na južnu prometnu traku i izletio izvan kolnika s južne strane gdje je vozilo udarilo u zaštitnu metalnu ogradu i betonski zid od kojeg se odbilo i zadnjim lijevim bočnim dijelom udarilo u rasvjetni stup. Uslijed opisanog udara došlo je do ispadanja lijevih vrata vozila uslijed čega je putnica na zadnjem sjedištu (1996.) ispala iz vozila na kolnik te je zbog višestrukih teških ozljeda preminula na mjestu događaja.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja okrivljenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti da će okrivljenik boravkom na slobodi počiniti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i donio rješenje kojim se protiv okrivljenika određuje istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.