Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Naloženo provođenje izvida zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela

S obzirom da je u dnevnom listu Slobodana Dalmacija od 11. svibnja 2018. objavljeno, između ostalog, pitanje što "je čekalo nadležno državno tužiteljstvo" ako su svi objavljeni navodi posljednjih dana ukazivali da su ti navodi "već godinama javna tajna u Splitu", ističemo kako do 4. travnja 2018. nadležno državno odvjetništvo nije primilo ni jednu prijavu niti informaciju bilo pisanim ili usmenim putem niti je do njega doprla javna tajna o navodima koji su tog dana objavljeni u medijima. (11. 5. 2018.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je odmah po saznanju za moguće postojanje osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti dana 4. travnja 2018. zatražilo od Splitsko-makarske nadbiskupije, Nadbiskupskog ordinarijata Split cjelokupnu dokumentaciju u svezi navodne prethodne istrage koju bi Ordinarij provodio prema kleriku koji je suspendiran  zbog sumnje u počinjenje predmetnih kaznenih djela. Istog dana Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo je nalog Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za provođenje izvida zbog postojanja osnova sumnje da bi franjevac splitskog samostana Sv. Frane počinio kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti ili prijedlogu.
Nakon što smo primili posebno izvješće Policijske uprave splitsko- dalmatinske radi daljnjih provjera navoda iz prikupljene te dostavljene dokumentacije Splitsko-makarske nadbiskupije kao i provjere navoda iz obavljenih novinskih članaka, Policijskoj upravi Splitsko dalmatinskoj izdan je nalog za provođenje daljnjih izvida zbog kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. Kaznenog zakona i kaznenog djela neprijavljivanja kaznenog djela iz članka 302. Kaznenog zakona, a ovo državno odvjetništvo i neposredno poduzima i druge potrebne mjere i radnje. Izvidi će trajati dok se ne prikupe svi podaci potrebni za donošenje državnoodvjetničke odluke.