Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv 53-godišnjaka

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1964.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe iz članka 229. stavak 1. točka 4. Kaznenog zakona. (11. 12. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik neutvrđenog dana tijekom prosinca 2017. godine došao svojim vozilom marke Renault Laguna na područje Županije splitsko-dalmatinske i nepozvan ušao u kuću oštećenice te je iskoristio teško zdravstveno stanje i dementnost oštećenice i, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, za neutvrđeni iznos novca oštećenici prodao pojas za masažu leđa. Tom prilikom osumnjičenik je rekao oštećenici da je njezin novac zastario i neispravan te da će ponovno doći kod nje radi zamjene. Osnovano se sumnja da je 53-godišnjak 6. prosinca 2017. oko 17,30 sati ponovno došao u kuću oštećenice i iz prizemlja se popeo na kat kuće te iz džepa kaputa koji se nalazio u ormaru spavaće sobe otuđio novac u iznosu od oko 40.000,00 kuna. Prilikom otuđenja novca osumnjičenika je zatekla nećakinja oštećenice koja ga je pokušala zaustaviti, ali je on pobjegao s mjesta događaja.

Nakon ispitivanja osumnjičenika dežurni zamjenik je podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenik puštanjem na slobodu nastaviti s počinjenjem kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenog postupka). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je ovaj prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor.