Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 27-godišnji osumnjičenik, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1993.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 2. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona, kaznena djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. KZ-a, kazneno djelo tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 1. i 2. KZ-a i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a. (13. 11. 2020.)

U rješenju o provođenju istrage ovog državnog odvjetništva postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 27-godišnjak 11./12. studenog 2020. u vremenu od 22,20 sati do 1,40 sati u prizemlju obiteljske kuće u mjestu na području općine Marina, nasrnuo na oštećenika (1941.) odnosno rukama i nogama ili drugim tupotvrdim predmetom više ga puta udario u glavu i tijelo te mu nanio teške tjelesne ozljede opasne po život, a potom se osobnim vozilom marke Opel bez registarskih oznaka udaljio s mjesta događaja u smjeru Trogira.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 27-godišnjak 12. studenog 2020. oko 1,20 sati došao u Trogir i ušao u obiteljsku kuću u kojoj stanuje oštećenik (1989.) te udarcima nogama nasilno otvorio i oštetio ulazna drvena vrata, a zatim ušao u obiteljsku kuću i u sobu gdje je oštećenik spavao s nakanom da ga tjelesno ozlijedi. Osnovano se sumnja da je fizički nasrnuo na oštećenika istovremeno mu prijeteći ubojstvom te da ga je bacio na pod, a kada je oštećenik uspio odbiti napad, okrivljenik je napustio kuću i udaljio se u nepoznatom smjeru.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 12. studenog 2020. oko 2,00 sata došao u drugu obiteljsku kuću oštećenice (1977.) u Trogiru i pokušao nasilno ući u kuću na način da je više puta nogama udario u ulazna vrata i kada nije uspio provaliti vrata razbio je staklo na verandi kuće i kroz otvor ušao u verandu i guranjem ulaznih vrata pokušao ući u kuću, no u tome nije uspio. Kada je oštećenica zaprijetila da će zvati policiju okrivljenik se udaljio prema prilaznoj ulici gdje su ga uhitili policijski službenici.
Postoji osnovana sumnja da se okrivljenik 11. studenog 2020. oko 7,30 sati, u prostoru dnevnog boravka jedne obiteljske kuće u Kaštel Novom verbalno sukobio sa oštećenikom (1966.) kojem je više puta zaprijetio te je uzeo kuhinjski nož i ponovno mu verbalno zaprijetio što je kod oštećenika izazvalo strah za vlastiti život, nakon čega se okrivljenik udaljio iz kuće.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na žrtve i svjedoke, kao i da postoji opasnost da bi okrivljenik boravkom na slobodi počinio kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio navedeni prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.