Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništva i razbojničke krađe

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage protiv hrvatskog državljanina (1996.) i provedenog pripremnog postupka prema maloljetnom hrvatskom državljaninu (2003.), podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv okrivljenika i prema maloljetniku zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11 te prema maloljetniku zbog kaznenog djela razbojničke krađe iz članka 231. stavak 1. KZ-a. (14. 12. 2020.)

Okrivljeniku i maloljetniku stavlja se na teret da su 12. listopada 2020. oko 3,00 sati u Solinu u Držićevoj ulici, nakon što je maloljetnik mobilnim telefonom pozvao oštećenika (2002.) na određeno mjesto, zajednički i dogovorno s dvije za sada nepoznate osobe, u nakani da se neosnovano okoriste pričekali oštećenika. Maloljetnik je držeći nož u ruci, prišao oštećeniku i od njega su zatražili da im preda mobilni telefon, novac i sve što ima kod sebe. Kada je oštećenik to odbio, okrivljenik ga je, tereti ga se, rukama uhvatio preko leđa, a maloljetnik je istovremeno istrgnuo oštećeniku mobilni telefon iz ruke, izvadio SIM karticu i odbacio ju te su se udaljili s mjesta događaja. Počinjenjem ovog kaznenog djela oštećenik je oštećen za vrijednost mobilnog telefona u iznosu od 2.500,00 kuna.
Maloljetniku se stavlja na teret i da je 21. listopada 2020. oko 11,00 sati u jednoj trgovini u Splitu, u nakani da se neosnovano okoristi, ušao u unutrašnjost prodavaonice, a kada je zaposlenica zatražila da pokaže sadržaj torbice, on ju je izvrijeđao pogrdnim riječima prethodno uzevši neutvrđeni predmet. Građanin (1984.) koji se zatekao u prodavaonici pokušao je maloljetnika spriječiti da izađe s otuđenim predmetom iz prodavaonice te je došlo do fizičkog sukoba u kojem je maloljetnik rukama i razbijenim bocama udarao građanina. Oštećenik je zadobio tjelesne ozljede (otvorene rane glave i površinske ozljede glave), a maloljetnik se udaljio s mjesta događaja.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor (članak 127. stavak 4. u svezi s člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), a predloženo je i da se prema maloljetniku produlji istražni zatvor (članak 67. stavak 3. Zakona o sudovima za mladež u svezi s člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).