Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 37-godišnjaka zbog pokušaja iznude

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 1. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (15. 5. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od veljače 2019. do 13. travnja 2019., u nakani da si pribavi protupravnu imovinsku korist, svakodnevno putem društvene mreže i SMS poruka uznemiravao dijete i njegove roditelje te je ozbiljno zaprijetio žrtvi (jednom od roditelja) da će nastaviti s njegovim daljnjim uznemiravanjem, kao i uznemiravanjem djeteta, ukoliko mu hitno putem poštanske dostave ne pošalje novac u iznosu od 1.500,00 kuna. Preko svog mobilnog telefona okrivljenik je žrtvi poslao SMS poruke sa svojim podacima radi dostave novca. Žrtva je primila SMS poruke, ali novac nije uplatila ni dostavila okrivljeniku.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti istovrsno kazneno djelo i nastaviti s činjenjem drugih kaznenih djela (čl. 123. st. 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).