Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog iznude, pokušaja iznude i sprječavanja dokazivanja

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja tri kaznena djela, i to kaznenog djela iznude iz čl. 243. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela iznude u pokušaju iz čl. 243. st. 1. i 2. u svezi s čl. 34. KZ-a i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 1. KZ-a.(15. 6. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od ljeta 2014. godine do 6. listopada 2015. u Splitu; u nakani da si pribavi znatnu imovinsku korist; u više navrata govorio oštećeniku da će ga ubiti i odrobijati ako mu ne da novčani iznos od 200.000,00 kuna ili mu na deset godina ne omogući korištenje stana u vlasništvu njegove majke u Splitu. Tereti ga se da je tijekom tog razdoblja, kako bi zastrašio oštećenika, često ga zvao na mobitel te za radnog vremena dolazio na njegovo radno mjesto i ispred njegovog stana, prijeteći mu preko njegovih poznanika, zbog čega mu je oštećenik; znajući za njegovu nasilnu narav i strahujući za svoj život; 6. listopada 2015. predao novčani iznos u kunskoj protuvrijednosti od 200.000,00 kuna kojeg je okrivljenik zadržao za sebe.
Tereti ga se i da je od 18. studenog 2016. do 31. srpnja 2017. na istom mjestu i na gore opisan način; u nakani da si pribavi znatnu imovinsku korist; zahtijevao od oštećenika da mu isplati 100.000,00 kuna, što ovaj, unatoč bojazni za svoj život, nije učinio, već je to prijavio policiji.
Tereti ga se i da je od 4. do 5. kolovoza 2017. u Splitu, nakon što je oštećenik 31. srpnja 2017. u prostorijama Policijske uprave splitsko–dalmatinske, podnio kaznenu prijavu protiv njega zbog kaznenog djela iznude; u nakani da utječe na sadržaj iskaza jedne osobe pred pravosudnim tijelima; za kojeg je znao da ima saznanja o prijavljenom kaznenom djelu i da su ga na te okolnosti obavijesno ispitali policijski službenici, prvo toj osobi 4. kolovoza 2017. u popodnevnim satima ispred jednog ugostiteljskog objekta rekao da će mu dati novac ako ne svjedoči protiv njega. Kad je ovaj to odbio, okrivljenika se tereti da mu je rekao da će mu se osvetiti kad izađe iz zatvora što je taj oštećenik shvatio ozbiljno, jer mu je poznata njegova nasilna narav. Okrivljenik je 5. kolovoza 2017. u prostorijama istog ugostiteljskog objekta od tog oštećenika zatražio promjenu iskaza pri čemu će on u tom slučaju pokriti sve nastale troškove i novčane kazne.