Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjaka zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 247. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona. (18. 9. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od svibnja 2006. do kraja prosinca 2008. godine, na području Županije splitsko-dalmatinske, kao osnivač i član uprave trgovačkog društva koje je bilo investitor i prodavatelj stambeno-poslovnog objekta; u nakani da tom društvu pribavi znatnu neosnovanu imovinsku korist; s troje kupaca dogovorio kupoprodaju stanova i parkirnih mjesta za ukupnu cijenu od 140.000,00 eura i zatražio uplatu kupoprodajne cijene. Kada je 4. svibnja 2006. i 10. listopada 2006. od kupaca primio ukupan iznos od 140.000,00 eura (u protuvrijednosti od 1.024.969,41 kuna), okrivljenik im je neistinito prikazao da će im po završetku izgradnje stambenog objekta predmetne stanove i parking mjesta predati u punopravno vlasništvo, unaprijed odlučivši tako ne postupiti i nikada im ne izdati tabularne izjave te ih onemogućiti u uknjižbi prava vlasništva. Okrivljenika se tereti da je kupce uveo u posjed predmetnih nekretnina odbivši im za njih izdati tabularne izjave, zbog čega se oni nisu mogli u zemljišnim knjigama upisati kao vlasnici.
Nakon promjene vlasništva objekta, novi vlasnici tog objekta trgovačko društvo i fizička osoba su se uknjižili kao vlasnici predmetnih nekretnina koje su 6. kolovoza 2013. prodali drugim trima kupcima, a 26. rujna 2014. i 29. travnja 2015. prodali trećoj osobi. Navedeni su se kupci uknjižili u zemljišnim knjigama nadležnog općinskog suda kao vlasnici predmetnih nekretnina.
Okrivljenika se tereti da je postupajući na prethodno opisani način oštetio dvoje kupaca za ukupan iznos od 837.791,41 kunu i u tom iznosu je trgovačkom društvu pribavio neosnovanu imovinsku korist.