Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Odbijen prijedlog državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za određivanje istražnog zatvora protiv četvorice osumnjičenika (1987., 1993., 1993. i 1989.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona. (16. 3. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 11. ožujka 2017. na nogometnom stadionu u Splitu, tijekom nogometne utakmice koja se prenosila putem TV mreže i računalnih mreža; u cilju izazivanja nesnošljivosti i prijezira prema pripadnicima srpske nacionalnosti; preko megafona više puta uzvikivali "Ubij, ubij, ubij Srbina". Osnovano se sumnja da su osumnjičenici pritom rukama pozivali veći broj navijača da se pridruže tom uzvikivanju što su oni i učinili.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, ovo je državno odvjetništvo predložilo da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi osumnjičenici ponoviti kazneno djelo. Naime, činjenica je kako iz sadržaja prekršajnih evidencija za osumnjičenike proizlazi da su osumnjičenici ranije osuđivani zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je navedeni prijedlog državnog odvjetništva u odnosu na sve osumnjičenike, pa će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u zakonskom roku podnijeti žalbu protiv ovog rješenja suca istrage.