Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 53-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage te određene mjere opreza

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1966.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a, kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. KZ-a i kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. KZ-a. (16. 4. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 12. travnja 2019. oko 21,30 sati u svom stanu na području Županije splitsko-dalmatinske u prisutnosti maloljetne kćerke, po dolasku policijskih službenika radi njegovog uhićenja i odvođenja u službene prostorije povodom prijave za nasilje u obitelji; u nakani da im onemogući poduzimanje ovih radnji; s kuhinjskim nožem u ruci krenuo prema policijskim službenicima. Osnovano se sumnja da je okrivljenik prijetio policijskim službenicima da će ih ubiti, a kada je između njega i policijskih službenika stao njegov sin, okrivljenik je uzeo plinsku bocu i odvrnuo sigurnosni ventil te ispuštajući plin iz boce prema policijskim službenicima i tražeći upaljač vikao prema njima kako će ih sve dignuti u zrak, kao i zgradu. Kad su policijski službenici izašli iz stana, okrivljenik se zaključao u njemu zajedno s maloljetnom kćeri i sinom. 
Postoji osnovana sumnja i da je 13. travnja 2019. oko 4,00 sata u službenim prostorijama policijske postaje, po dovođenju nakon prethodno opisanog događaja, u cilju zastrašivanja policijskih službenika rekao im da će doći u prostorije policijske postaje s dvije bombe i kalašnjikovom i da će ih sve dignuti u zrak. 

Dežurni zamjenik općinske državne odvjetnice u Splitu je, nakon ispitivanja okrivljenika, donio rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da bi okrivljenik počinio predmetna kaznena djela. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenik na slobodi nastaviti s počinjenjem kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je, na temelju članka 98. stavak 1. i 2. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, odredio protiv okrivljenika mjeru opreza redovnog javljanja policijskom službeniku nadležne policijske postaje dva puta tjedno.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijet će žalbu protiv ove odluke suca istrage.