Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je dvojicu državljana Republike Hrvatske (1994. i 1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (16. 9. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 13. rujna 2020. oko 3,20 sati u mjestu Vinjani Gornji, zajednički i po prethodnom dogovoru sa drugoosumnjičenikom te zajedno s njim neposredno prije toga na benzinskoj postaji nabavio zapaljivu tekućinu i izradio tzv. molotovljeve koktele koje je drugoosumnjičenik držao pripremljene tijekom vožnje osobnim vozilom do obiteljske kuće u vlasništvu oštećenika. Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik prišao navedenoj kući sa zapadne strane i na prozor u prizemlju kuće bacio dvije staklene boce s umetnutom zapaljenom tkaninom tzv. molotovljeve koktele izazvavši pritom požar kuće u kojoj je u to vrijeme bilo šestero ukućana, među kojima i troje malodobne djece. Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenika, u vrijeme izazivanja požara, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičena mlađa punoljetnica čekali u vozilu i promatrali okolno područje pazeći da netko ne naiđe. Uslijed izazvanog požara na kući je nastalo oštećenje u visini od najmanje četiri tisuće kuna.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika sukladno odredbi članka 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage prihvatio je taj prijedlog i protiv dvojice osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, dok je trećeosumnjičena mlađa punoljetnica nakon ispitivanja pred državnim odvjetnikom puštena na slobodu.