Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1987.) za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz članka 111. točka 4. Kaznenog zakona i kazneno djelo ubojstvo u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. stavak 1. Kaznenog zakona, kao i protiv trojice okrivljenika (1985., 1990. i 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi iz članka 122. stavak 1. Kaznenog zakona. (17. 6. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik (1987.) 14. lipnja 2020. oko 22,40 sati u Kaštel Kambelovcu, tijekom prepirke i fizičkog obračuna s oštećenicima (1984. i 1991.), u cilju da ih usmrti, iz blizine iz pištolja ispalio prema jednom od njih (1991.) nekoliko metaka od kojih je ovaj zadobio više prostrijelih rana odnosno teške i po život opasne ozljede. 
Prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, neposredno nakon toga, radi osvete prema oštećeniku (1984.) koji je pretučen ležao na podu, ispalio nekoliko metaka u predjelu njegovih nogu i leđa zadavši mu tri prostrijelne rane te ga više puta udarao tupotvrdim predmetom u predjelu glave zadavši mu ozljede od kojih je oštećenik (1984.) preminuo na mjestu događaja, dok je drugom oštećeniku (1991.) život spašen hitnom medicinskom intervencijom Kliničkog bolničkog centra Split.
Postoji osnovana sumnja da su drugookrivljenik (1985.), trećeokrivljenik (1990.) i četvrtookrivljenik (1980.) u isto vrijeme i na istom mjestu, zajedno s prvookrivljenikom (1987.) i za sada nepoznatom osobom, sudjelovali u fizičkom obračunu s oštećenicima (1984. i 1991.) tijekom kojeg je uslijed udaranja i ranjavanja iz pištolja jedan od njih (1991.) zadobio teške i po život opasne ozljede, dok je drugi (1984.) preminuo na mjestu događaja uslijed zadobivenih ozljeda.

Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor s obzirom da postoji opravdana bojazan da bi okrivljenici boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i time onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka, kao i da postoji opravdana bojazan da bi okrivljenici boravkom na slobodi mogli ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). U odnosu na četvrtookrivljenika predloženo je određivanje istražnog zatvora na temelju članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku budući da se nalazi u bijegu i nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog državnog odvjetništva i protiv svih okrivljenika odredio istražni zatvor na temelju predloženih osnova u trajanju od mjesec dana.