Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog pokušaja prisile prema službenoj osobi i prijetnji

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz članka 314. stavka 1. u svezi članka 34. Kaznenog zakona/11, i dva kaznena djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. KZ-a. (19. 5. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da se 17. travnja 2020. u jednom gradu na području Splitsko-dalmatinske županije, nakon što su ga dvojica policijskih službenika zatekli u narušavanju javnog reda i mira te mu izdali zapovijed da prestane sa činjenjem prekršaja, oglušio na izdanu zapovijed te prišao jednom od njih i s lica mu strgnuo pa pokidao zaštitnu medicinsku masku, a potom nasrnuo na njega i oborio ga na tlo. Kad su se podigli, okrivljenik je obuhvatio policijskog službenika rukama oko tijela i pokušavao ga ponovno oboriti na tlo, nakon čega je uporabom sredstava prisile svladan i doveden do policijske postaje, pri čemu im je, tereti ga se, u vozilu ponavljao kako će ubiti njih, njihove žene i djecu čim ga sudac pusti. Prilikom izlaska iz vozila, okrivljenik je pokušao nogama udariti policijske službenike, koji su ga uspjeli savladati i odvesti u policijsku postaju.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku/08).