Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 56-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (19. 6. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 12. listopada 2018. oko 21,00 sat na području Županije splitsko-dalmatinske, u neposrednoj blizini kuća izgrađenih u bloku, u alkoholiziranom stanju (koncentracija od 2,59 g/kg alkohola u krvi) u kanal za oborinske vode preko kojeg prolazi lokalna cesta bacio zapaljeni trotil. Okrivljenik je bio svjestan da pri eksploziji trotila može doći do oštećenja kuća koje su od centra eksplozije bile udaljene od šest do dvadeset i pet metara, kao i do oštećenja na osobnom vozilu koje je bilo parkirano oko deset metara dalje.
Uslijed eksplozije prouzročena su višestruka oštećenja na obližnjoj kući, čija vrijednost iznosi oko 500.000,00 kuna na način da su popucala stakla na garažnim vratima i na pomičnom prozoru iznad ulaznih vrata, dok su vrata ormarića mjerila električne energije izbačena iz betonskog ležišta.